Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Νέες φωνές υπέρ του σχεδίου διάσωσης αλά «Τρόιχαντ»


"Υπέρ" μιας διαχειριστικής εταιρείας για την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας τάχθηκε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Κερδίζει έδαφος στο Βερολίνο η ιδέα ενός "Σχεδίου Τρόιχαντ" για την Ελλάδα. Ο τελευταίος που τάχθηκε "υπέρ" μιας διαχειριστικής εταιρείας για την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας ήταν το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

"Ενα πρόβλημα είναι ότι οι Ελληνες έχουν δημόσια περιουσία, όμως στην παρούσα φάση μπορούν να την πουλήσουν μόνο σε πολύ χαμηλές τιμές. Επομένως μια Τρόιχαντ θα μπορούσε να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια περιουσία σε διάστημα 10 έως 15 ετών", είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Τόνισε ακόμη ότι δεν είναι αρκετό να εγκρίνονται διαρκώς νέα πακέτα στήριξης, αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν νέες προσεγγίσεις.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, υποστήριξε από την πλευρά του ότι τα κράτη που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη κρίση χρέους (όπως η Ελλάδα) θα πρέπει να τεθούν υπό στενή επιτήρηση και να παραχωρήσουν στα ευρωπαϊκά όργανα το δικαίωμα της επέμβασης στις δημοσιονομικές αποφάσεις τους.
Το ενδεχόμενο αύξησης των γερμανικών εγγυήσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) πέραν των 211 δισ. ευρώ απέκλεισε, στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Το Ταμείο έχει ένα πλαφόν 440 δισ. ευρώ, τα 211 από αυτά αντιστοιχούν στη Γερμανία. Αυτό είναι όλο. Τέλος. Με εξαίρεση τους τόκους που θα προστεθούν", εξήγησε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Super-Illu.
Δημοσκόπηση της Bild κατέδειξε, εξάλλου, ότι το 58% των Γερμανών θεωρεί "λανθασμένη" τη διεύρυνση του EFSF και μόνο το 34% πιστεύει ότι είναι "κάτι καλό".
Κατερίνα Κοσμά
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου