Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Οι βουλευτές προβληματίζονται για τη βουλευτική αποζημίωση



Οι βουλευτές προβληματίζονται για τη βουλευτική αποζημίωση

«Καλή χρονιά, πολλή δύναμη και πλούσια τα έργα σας» ήταν η ευχή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς τους βουλευτές.
Με τον καθιερωμένο αγιασμό από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η Ολομέλεια της Βουλής άνοιξε τις εργασίες της νέας (Γ') κοινοβουλευτικής συνόδου που ξεκινάει σήμερα, Δευτέρα.


Αμέσως μετά τον αγιασμό, οι βουλευτές γέμισαν τους διαδρόμους και το καφενείο της Βουλής, σχηματίζοντας ενδιαφέροντα πολιτικά πηγαδάκια, όπως αυτό του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη που συνομίλησαν για αρκετή ώρα, του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη με τον πρώην υπουργό Υγείας και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινό.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, «πηγαδάκι» σχηματίστηκε στο εντευκτήριο της Βουλής, όπου βρέθηκαν ο πρόεδρος του σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος μαζί με περίπου 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στο επίκεντρο των συζητήσεων, που διήρκησε αρκετή ώρα, ήταν το ζήτημα των βουλευτικών αποζημιώσεων.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης, οι βουλευτές Νίκος Σαλαγιάννης, Γιάννης Διαμαντίδης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Ηλίας Καρανίκας, Βασιλική Τσόνογλου, Έλενα Παναρίτη, Μαρία Θεοχάρη, Δημήτρης Λιντζέρης και Μιχάλης Τζελέπης.

«Είμαι ανοιχτός στις προτάσεις σας. Συζητήστε το και μεταξύ σας, κάντε προτάσεις και θα τις συζητήσουμε. Ό,τι εσείς αποφασίσετε θα γίνει» ακούστηκε να λέει στους βουλευτές ο κ. Πετσάλνικος.

Η κυρίαρχη πρόταση ήταν περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης από τις συμμετοχές των βουλευτών στις επιτροπές. Πολλοί τάσσονταν υπέρ της πρότασης, αλλά υπήρχαν και αρκετοί άλλοι που εξέφραζαν αμφιβολίες.

Ωστόσο, υπήρχε σε όλους διάχυτος ένας έντονος προβληματισμός αν θα συμβάλει θετικά οποιαδήποτε πρόταση μείωσης των προνομίων των βουλευτών, καθώς, όπως τονίστηκε από ορισμένους, υπάρχει έντονο αρνητικό κλίμα κατά του πολιτικού συστήματος.

«Αυτή η κίνηση τώρα, αυτόματα οδηγεί και σε μια αυτοενοχοποίηση του πολιτικού συστήματος», επεσήμανε βουλευτής ενώ άλλος τόνισε ότι «θα έπρεπε να είχαμε βγει μπροστά πολύ πριν μας προλάβουν τα γεγονότα, γιατί, έτσι, θα δείχναμε και την ειλικρινή μας διάθεση».

Κατάληξη σε συγκεκριμένη πρόταση δεν υπήρξε, ωστόσο, κοινή συνισταμένη των απόψεων που διατυπώθηκαν ήταν ότι πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα.


TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου